İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun’un Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği 3 maddelik soru önergesine tek maddeyle cevap verildi. “MTA tarafından yapılması planlanan arama - araştırma sondaj faaliyetleri bölgenin madencilik faaliyetlerine açılmasına yönelik olmayıp, söz konusu faaliyetler durdurulmuştur.”
İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun’un 27 Ağustos 2019 tarihinde Muğla’nın Menteşe ilçesinde başlatılan sondaj çalışmaları ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği 3 maddelik soru önergesine tek maddeyle cevap verildi.
Milletvekili Ergun’un “Bilindiği gibi Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan ve “Anadolu’nun tek çukur yaylası” olarak bilinen Karabağlar Yaylası bir doğa harikasıdır. Karabağlar Yaylası 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamına alınarak 3. Derece SİT alanı olarak tespit edilmiş bir bölgedir.
SİT Alanları 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda ifade edildiği haliyle şu şekilde tanımlanmıştır:
“Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadislerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlardır. ”
Dolayısıyla SİT Alanları’nın bilimsel ve arkeolojik çalışmalar dışında hiçbir şekilde doğal ve tarihi yapısına dokunulmaması gerektiği hususu yasalarca teminat altına alınmıştır. Buna rağmen, Bakanlığınız bünyesindeki kurumlarımızdan MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) tarafından Karabağlar Yaylası’nda maden aramasına ve sondaj çalışmalarına başlandığı haberleri ortaya çıkmıştır. Bununla beraber, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün 15 ayrı noktada daha sondaj yapacağı yine basına yansıyan bilgiler arasındadır.
Bu bilgiler çerçevesinde; Bakanlığınızca, üzerinde bilimsel ve arkeolojik çalışmalar dışında herhangi bir işlemin yapılması kanunen “yasak” olan bu bölgenin bu şekilde bir faaliyete açılması, açıkça yasalara aykırı olmasına rağmen hangi hukuki dayanağa göre böyle bir yetkilendirme yapılmıştır?
Bakanlığınızca böyle bir tasarrufta bulunurken; Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, diğer bakanlıklarımızdan görüş alınmış mıdır? Alınmışsa, bu görüşler ne yönde olmuştur?
Bakanlığınızca bu tasarrufta bulunulmadan önce, bölgenin madencilik faaliyetlerine açılması ile beraber ortaya çıkacak çevre sorunlarından en fazla etkilenecek olan bölgedeki yerel yönetimlere veya sivil toplum örgütleri ile herhangi bir görüş alış verişinde bulunulmuş mudur?” sorularının yer aldığı ve yaklaşık yarım sayfayı bulan önergesine karşılık olarak önceki gün bakanlık cevap metni ile karşılık verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı’na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez imzasıyla verilen cevap; “Muğla-Menteşe bölgesinde MTA tarafından yapılması planlanan arama-araştırma sondaj faaliyetleri bölgenin madencilik faaliyetlerine açılmasına yönelik olmayıp, söz konusu faaliyetler durdurulmuştur” şeklinde oldu.