Milas Medya Genel Yayın Yönetmeni Canan Baykız , MSKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden Doç Dr. Hatice Özkoç arasında bir röportaj gerçekleştirildi. Röportajda esnasında verilen bilgiler ile "Muğla’nın Sayısal Veriler Işığında Risk Durumu" çıkartılmış oldu. İşte gerçekleştirilen o röportaj ve Muğla'nın Koronavirüs Risk Haritası...
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden Doç Dr. Hatice Özkoç tarafından Milas Medya'nın soruları ışığında hazırlanan yazıda şu bilgiler paylaşıldı.
"Sağlık Bakanlığı tarafından 03/04/2020 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan verilere göre, Muğla ilinde 45 COVID-19 vakası olduğu bilinmektedir. İnsandan insana diğer virüslere göre daha hızlı bulaşan COVID-19’un yayılımını kontrol etmek özellikle risk grubunda yer alan nüfusu korumak ve sağlık sisteminin çökmesini engellemek açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, öncelikle üzerinde sıklıkla durulan sosyal mesafe konusuna dikkat etmek gerekmektedir. Sosyal mesafe her ne kadar bireysel çabayla mümkün olsa da aynı zamanda yaşanılan bölgenin nüfus yoğunluğuyla da yakından ilgilidir.
Muğla’nın ilçelerinin nüfus yoğunlukları göz önüne alınınca km2’ye düşen nüfusun en yoğun olduğu ilçenin Bodrum olduğu görülmektedir. Bodrum’da km2’lik bir alana 264 kişi düşmektedir. Öte yandan nüfus yoğunluğu açısından Bodrum’u Fethiye ve Ortaca’nın takip ettiğini görmekteyiz. Datça ve Marmaris ilçelerinin coğrafi durumları dikkate alındığında her iki ilçeyi birlikte düşünecek olursak bu durumda bu ilçelerin toplam nüfus yoğunluklarının da görece yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Bahsedilen bu ilçelerin tümünün turistik bölgeler olduğunu ayrıca belirtmeye gerek görmemekteyiz. Söz konusu ilçelere ikincil konut sahibi olanların da gelmesi durumunda mevcut olan bu nüfus yoğunluğunun katlanarak artacağı aşikardır. Bu noktada, 04/04/2020 tarihinden itibaren yürürlüğe giren tedbirler uyarınca kentimize giriş-çıkışların durdurulmuş olması bu sorunun önüne geçilmesi açısından oldukça yerinde bir karar olmuştur.
İlçelerimizde nüfus yoğunluğunun artmasının ne gibi bir sakıncası olabilirdi? sorusuna yine rakamlar üzerinden yanıt aramak gerekmektedir. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü 2018 yılı verilerine göre Muğla’nın ilçelerinde hizmet veren kamu ve özel hastanelerde çalışan sayılarına bakıldığında nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu Bodrum ilçesinde toplam 308 hekim ve hemşirenin hizmet verdiği görülmektedir. Seydikemer ve Ula ilçelerinde herhangi bir hastane olmadığı göz önüne alındığında, Fethiye ve Menteşe’nin bu ilçelere de hizmet verdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu şartlar dikkate alındığında, hastanesi olan ilçelerde her bir sağlık çalışanına düşen nüfus incelenince Kavaklıdere, Datça, Köyceğiz ve Yatağan ilçelerinde yoğunluğun oldukça yüksek değerlerde olduğu görülmektedir. Kentimize giriş-çıkışların durdurulmamış olması halinde ilçelerdeki nüfus yoğunluğunun artması, takip eden günlerde salgına ilişkin beklenmeyen bir artış olması durumunda özellikle kıyı kesimindeki ilçelerin sağlık personelinin sayısal yeterliliği açısından zorlanma ihtimalini ortaya çıkaracaktı. Bu nedenle içinde bulunduğumuz süreçte bu ilçelerdeki nüfus yoğunluğunu kontrol altında tutmaya çalışmak oldukça isabetli olmuştur.
Risk değerlendirmesini yaparken elbette sadece sağlık çalışanlarına düşen potansiyel hasta sayısını ele almak yeterli olmayacaktır. Bilindiği üzere bu virüsten özellikle en çok etkilenen kesimin 65 yaş ve üstü yaş grubunda olanlar olduğu ifade edilmektedir. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre Muğla’nın ilçelerinin 65 yaş üstü nüfus yüzdeleri incelenince en yüksek oranın hem erkeklerde hem de kadınlarda Datça’da olduğu dikkati çekmektedir. Aynı zamanda Ula ilçesinde de 65 yaş üstü nüfusun oranı diğer ilçelere kıyasla daha yüksektir. Yatağan, Seydikemer ve Kavaklıdere ilçeleri de yine riskli nüfusun oransal açıdan yüksek olduğu ilçeler olarak ortaya çıkmaktadır ve bu ilçelerde özel veya kamu hastanesi de bulunmamaktadır. Bunun yanında, bu ilçelerde nüfus yoğunluklarının az olması ve yakın mesafelerinde yüksek kapasiteli hastanelerin olması bir avantaj olmakla beraber, sağlık çalışanı başına düşen nüfusun yüksek olması ise bir risk olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tüm bu sayısal veriler dikkate alındığında, içinde bulunduğumuz süreci en az kayıpla atlatabilmek için Muğla ili genelinde alınabilecek öncelikli önlemlerden biri 65 yaş ve üstünün yoğun olarak yaşadığı söz konusu ilçelerde fiziksel mesafenin korunmasına yönelik uygulamaların çok daha ciddi bir şekilde ele alınması olacaktır."
Bilindiği gibi Milas Medya haber merkezi olarak Muğla'nın Koronavirüs Raporu'nu en güncel haliyle siz değerli okuyucularımızla paylaşmak gayretindeyiz. Araştırmalarımız sonucunda edindiğimiz son verilere göre; Muğla'da hali hazırda vaka sayısı 70 civarındadır. Vakalarda son durum ise şöyle; 7 ölü, 7 ayakta tedavi, 6 taburcu, 15 civarında evde takibi sağlanan hasta ve diğer vatandaşlarımızın ise tedavisi Muğla’nın tüm ilçelerinde özel ve devlet hastanelerinde sürüyor. Vefat eden vatandaşlarımızın ikisi Milas'ta,üçü Bodrum'da,biri Ula'da ve son olarak bir vatandaşımızı da Fethiye'de kaybettik.
MİLAS MEDYA/ÖZEL HABER/Canan Baykız